Uzgajajte ribe i povrće u stanu
0

Kuhinje budućnosti s unutrašnjom biosferom

Sarajevo-x.com
Zvuči kao naučna fantastika, no još u skorijoj budućnosti svim domaćicama će biti dostupne kuhinje koje koriste unutrašnju biosferu za uzgoj ribe i povrća.

Cilj 'kuhinja budućnosti' jeste poboljšati kvalitet života, smanjiti potrošnju vode i električne energije, ali svakako i omogućiti ljudima konzumiranje svježeg povrća odnosno ribe.

U 'kuhinjama budućnosti' će se također nalaziti i mašine za pranje suđa sa zvučnim valovima, ali i frižideri koji će domaćicama predlagati šta da spreme za jelo, na osnovu onoga što se u frižideru nalazi.

No, zasiguro najviše pažnje privlači tehnologija koja je upravo u razvoju, a osmislio ju je Philips. Naime, radi se o kuhinji s unutrašnjom biosferom u kojoj će se uzgajati povrće i ribe.

Biljke koje će rasti u unutrašnjoj biosferi proizvodit će kisik koji će odlaziti u akvarij. Akvarij, pak, će čistiti škampi koje će ribe moći jesti.

Također u stanu koji posjeduje 'kuhinju budućnosti' bit će i tuševi koji filtriraju otpadne vode iz akvarija, kako bi se ista voda koristila za, naprimjer, ispiranje toaleta.

Arhitekti već rade na 3D modelu koji će se koristiti za izradu unutrašnje biosfere, ali i ostalih mašina budućnosti koje će trošiti minimalne količine energije i vode.