Tehnologija
0

Kriminal na internetu poprima zabrinjavajuće razmjere

FENA
Kriminal na internetu poprima zabrinjavajuće razmjere. Jedna od opasnosti krije se i u boravku u hotelima gdje svakodnevno odsjeda gotovo tri miliona Amerikanaca.

Mnogi od njih koriste hotelske kompjutere, između ostalog i za obavljanje poslovnih transakcija na internetu, što digitalnim kriminalcima pruža priliku da se dokopaju podataka o njihovim računima.

George Rodrigez gledao je s užasom, u svojoj kući u Sjevernoj Karolini, kako se neko ulogovao na njegov račun kod firme Ameri-trade i počeo da prodaje njegove akcije vrijedne 60 hiljada dolara.

“Zaista sam bio šokiran kad sam vidio kako mi, na moje oči, nestaju investicije.”

To je savremena verzija provale i pljačke - ljudi gube na desetke miliona dolara u svojim penzionim fondovima i akcijama. Žrtve su mušterije firmi za investiranje na internetu, poput - E-trade, Skot Trade, Ameri-trade, Fidelity, Meril Lynch, Charles Schwab i Vanguard.

“Činjenica je da će, bez obzira ko ste, ako se jednog jutra probudite i shvatite da vam je nestao sav novac u penzionom fondu ili investicijama, to za vas biti zaista jezivo iskustvo”, kaže analitičar John Stark.

Problem često počinje u hotelskim poslovnim centrima i drugim mjestima koja nude pristup internetu, gdje gosti koriste kompjutere koje su kriminalci “obradili” tako da mogu pratiti sve transakcije koje se na njima obavljaju.

“Kada se ulogujete na vaš račun, vi ustvari otkrivate kriminalcima svoje ime, pasvord, broj računa i dajete im ključeve vašeg kraljevstva”, kaže agent FBI-a Shon Henry.

Iza takve vrste provala često stoje mreže sajber-kriminalaca u Moskvi ili drugim istočnoevropskim gradovima.

Pripravnica ABC-a Eirin, koja govori ruski, predstavila se kao Svetlana i uspostavila vezu s jednim od kriminalaca koji joj je ponudio imena i pasvorde za šest računa u Americi i dao joj podatke o tome koliko može da skine sa svakog računa.

“S jednog računa kod Ameri-tradea mogla sam da skinem sedam hljada dolara, s jednog kod E-tradea dvije hiljade, kod Fidelitija 50 hiljada. Cijena za to bila je samo 350 dolara po računu”, kaže Eirin.

“Ja se dosta razumijem u tehnologiju i poslovne transkacije na internetu, pa sam ipak nastradao”, kaže George Rodrigez.

Ipak, on je imao sreće pošto je pretpostavljao da nešto slično može da se desi i uspio je da spriječi kradljivce da potpuno isprazne njegov račun.

“U suštini taj novac bi bio potpuno nestao pošto kompanije kod kojih je otvoren račun nisu odgovorne. Bio bih izgubio 60 hiljada dolara”, kaže George.

Mada su kompanije do sada nadoknađivale gubitke svojim mušterijama, one tvrde da pravno nisu obavezne da to čine pošto njihovi kompjuteri nisu bili hakovani. Jedna od kompanija koja vodi penzione fondove federalnih službenika i vojnog osoblja nedavno ih je obavijestila da neće nadoknađivati gubitke ukoliko njihovi računi budu hakovani i oni izgube svoju ušteđevinu.