Elizabeta II
0

Kraljevska posjeta Googleu

Sarajevo-x.com
Iako već razmjenjuje emailove s unucima i koristi popularni online video servis YouTube, britanska kraljica planira i dublje zagaziti u cyber prostor, tako što će malo "skoknuti" do sjedišta najvećeg internet pretraživača Googlea.

Kraljica Elizabeta II je, kako saznaju britanski mediji, izrazila želju da posjeti sjedište ove uspješne američke kompanije u Velikoj Britaniji.

Baka princa Williama, Harryja i Zare Phillips tek je prije dvije godine naučila koristiti se kompjuterom, a ujedno je i prva monarhinja koja je kreirala vlastiti kanal na YouTubeu. S unucima redovno komunicira putem emaila, a toliko je fascinirana internetom da je naredila opsežan upgrade zvanične web stranice britanske kraljevske porodice, na kojoj se sada postavlja mnoštvo video zapisa, te je postao mnogo praktičniji za korisnike.

Kraljica će tokom posjete Googleu upoznati osoblje koje je kreiralo kanal Royal na YouTubeu, web sajtu na kojem korisnici uploadaju i razmjenjuju video klipove.

S fenomenom YouTube Elizabetu II su upoznale unuke i princeze Beatrice i Eugenie, koje su ujedno i vatrene obožavateljke Facebooka. Kanal Royal je u prvoj sedmici imao milion posjeta.

"Tokom svoje vladavine, Kraljica je uvijek išla ukorak s posljednjim tehnologijama. Posjeta Googleu samo je još jedan primjer koji nam pokazuje koliko je ona spremna da prigrli novu tehnologiju i promjenu", objasnio je glasnogovornik Buckinghamove palače.

Britanska kraljica se danas koristi mobilnim telefonom, redovno šalje tekstualne poruke, a prošle godine prince William joj je poklonio iPod. Vjerovali ili ne, u Buckinghamovoj palači je smješten i internet kafe.