Tehnologija
0

Kralj strateških igara Civilization VI najavljen za oktobar, objavljeni screenshotovi i trailer

Klix.ba
Nakon skoro šest godina, jedna od najpopularnijih strateških PC igara na svijetu dobija svoju šestu inačicu u obliku Sid Meierovog Civilizationa VI.

GameSpot je 2000. godine Civilization nazvao jednom od sedam najutjecajnijih igara, dok je 2007. godine New York Times istu proglasio za jednu od deset najvažnijih igara na svijetu.

Nakon 1991. godine, kada je u prodaju pušten prvi Civilization, pa sve do danas, ova strateška igra na poteze osvojila je milione zaljubljenika u PC zabavu koja ne zavisi od refleksa igrača, već od njegovog strpljenja i "šahovskih" sposobnosti.

Šestu inačicu i ovoga puta razvijaju developeri iz Firaxis Gamesa,a izdavač je ustaljeni 2K Games. Lansiranje je zakazano za 21. oktobar, a prema svemu sudeći šestica će biti veoma zanimljiva jer ju razvija čovjek dijelom odgovaran za vrlo uspješnu petu verziju Civilizationa - Ed Beach.

Igra je, kao što smo rekli, bazirana na potezima igrača koji pred sobom ima mapu svijeta. Sa uspostavljanjem prvog grada, igrač razvija svoju državu ili civilizaciju, a pri proširenju teritorije ubrzo nailazi na oponente koji mogu biti prijateljski ili neprijateljski raspoloženi.

Novi Cilvilization pruža fizičko proširenje grada zauzimajući više polja, poklonjena je pažnja karakteristikama različitih civilizacija te će igra teći u skladu sa njihovim historijskim težnjama, a tu je i novi način poboljšanja tehnologije i nauke.