Tehnologija
0

Košarkaš Partizana pobijedio robota u slobodnim bacanjima

Anadolija
Na Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, koji se održava na Beogradskom sajmu, u duelu košarkaša Partizana Davisa Bertansa i robota-košarkaša ABB Trios, u igri "1 na 1", pobjedu je odnio košarkaš crnobijelih, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Nakon tri odigrane partije od 2 minuta, u kojima su šutirana slobodna bacanja, Bertans je slavio konačnim rezultatom 2:1.

"Dobio sam samo na brzini, on je imao bolji procenat šuta nego ja", rekao je Bertans nakon pobjede.

Na pitanje da li će roboti u košarci uspjeti da zamijene ljude, Bertans je rekao da misli da neće, a kao najteže je izdvojio, to što je morao da se navikne na male lopte i koševe i to što je bilo potrebno da promijeni svoj šut u potpunosti.

Robot-košarkaš ABB Trios ima procenat šuta od skoro 95 posto, a jedina mu je mana to što se ne kreće po terenu, za šta proizvođači najavljuju da će se u budućnosti promijeniti. Ovo čudo tehnike napravljeno je 2013. godine u Ljubljani.

ABB Trios je malo izmijenjena verzija industrijskog robota za zavarivanje, dodate su mu hvataljke, a lopta koju koristi pri šutiranju je manja od standardne košarkaške lopte i predstavlja glavnu atrakciju ovogodišnjeg Sajma u Beogradu.