Tehnologija
0

Korisnici u borbi za Windows XP

Sarajevo-x.com
Američki softverski gigant Microsoft u junu planira iz prodaje trajno povući Windows XP. Međutim, ova odluka je potpuno razočarala korisnike ovog starog operativnog sistema, zbog čega je u posljednje vrijeme pokrenuto nekoliko peticija, te se o ovoj temi svakodnevno raspravlja na Internetu.

Obožavatelji šest godina starog operativnog sistema odlučno su se pobunili protiv Microsoftove odluke o povlačenju Microsoft XP-a sa tržišta. Na Internetu korisnici iz različitih dijelova svijeta na svojim blogovima ističu superironost ovog operativnog sistema u odnosu na Windows Vistu, Microsoftov posljednji operativni sistem za personalne kompjutere, lansiran u januaru prošle godine.

Čini se da, koliko god kompanija Microsoft pokušavala ubijediti ljude da pihvate Vistu, mnogi su nepokolebljivi, te se žale na pretjerane hardverske zahtjeve ovog operativnog sistema, slabe performanse, povremenu nekompatibilnost sa drugim programima i uređajima uz česte i iritirajuće sigurnosne pop-up prozore.

Tako je renomirani novinar iz oblasti tehnologije Galen Gruman, nakon višemjesečnih razgovora sa korisnicima Windowsa, odlučio na internetu pokrenuti peticiju "Save XP".

Kako saznaje AP, od januara je uspio prikupiti preko 100.000 potpisa i nekoliko hiljada komentara, većinom "teških ovisnika" o Windows XP-u, koji žele da Microsoft nastavi s prodajom ovog operativnog sistema sve dok na tržište ne izađe sljedeća verzija Windowsa, koja je planirana za 2010. godinu.

Prema procjenama Ala Gillena, analitičara iz američke agencije IDC, do kraja 2008. godine gotovo 60 posto korisničkih PC-ja i skoro 70 posto poslovnih PC-ja širom svijeta koristit će Windows XP. Microsoft u aprilu 2009. godine planira ukinuti punu podršku, uključujući garancije i besplatnu pomoć u rješavanju problema, a nastaviti pružati ograničenu uslugu do aprila 2014. godine.