Tehnologija
5

Korisnici PayPala sada mogu slati novac glasovnom naredbom putem iPhonea

Klix.ba
Korisnici PayPala od sada će moći slati novac prijateljima i porodici koristeći svoj glas nakon što je iPhone objavio kako će od sada ova usluga biti dostupna putem virutelnog asistenta Siri.

PayPal je objavio da će korisnici iPhonea koji imaju iOS 10 od danas moći slati novac putem glasovnih komandi koje se upute Siri. Appleov softver koristi prepoznavanje glasa tako da ovu komandu može koristiti samo vlasnik uređaja. Ova nova usluga će biti dostupna u 30 zemalja.

"Slanje i primanje novca od porodice i prijatelja je jedna od napopularnijih aktivnosti na PayPalu. Prošle godine izvršen je transfer od 41 milijardu dolara. Predviđa se da će za praznike putem PayPala biti izvršeno 17 miliona transakcija. Zbog velikog broja transakcija koje se događaju tokom praznika, uzbuđeni smo što vam možemo pokloniti raniji praznični poklon koji počinje funkcionisati od 10. novembra. Korisnici iPada i iPhonea koji imaju iOS 10 od sada će moći slati i primati novac putem glasovne komande upućene Siri. Nadamo se da ste uzbuđeni kao i mi", saopćeno je iz PayPala.

Korištenje virtuelnih asistenata koji funkcionišu na principu glasovnih naredbi postalo je sve popularnije u tehnologiji. Amazon i Google su nedavno lansirali svoje aplikacije koje koriste glasovne naredbe za kontrolu drugih pametnih, povezanih uređaja u kući, dok Microsoft ima svog asistenta koji se zove Cortana.