Hiljade žalbi kupaca
0

Korisnici Nintendove 3D konzole pate od mučnine i glavobolja

Sarajevo-x.com
Revolucionarna Nintendova ručna igraća konzola je imala za cilj pružiti nezaboravno iskustvo igranja zanimljivih igara u 3D tehnologiji. ALi, hiljade kupaca su se pokajali jer nakon igranja igara pate od mučnine i glavobolja.

Ručna konzola se našla na policama prodavnica prošle sedmice na britanskom, evropskom i američkom tržištu. Hiljade igrača su nakon toga uputili žalbe zbog sporednih efekata koji uključuju vrtoglavicu, mučninu i glavobolju.

"Upozorenje svima. Ukoliko već imate migrenu, nemojte koristiti Nintendo 3DS sa uključenim 3D modom. Zbog toga sam dobio glavobolje", napisao je na Twitteru jedan od vlasnika ovog uređaja.

Ručna konzola 3DS posjeduje dva ekrana, senzore pokreta i tri kamere, predstavlja veliki pomak u svijetu konzola, te je prva konzola koja omogućava igračima da igraju igre u 3D-u bez potrebe za nošenjem specijalnih naučala.

Tehnologija je drugačija u odnosu na onu koja se koristi za 3D televizore. Ekran je napravljen tako da jedno oko vidi jedan skup slika, a drugo oko drugi, što zavarava mozak i daje dojam da su u 3D-u.

Sličan sistem se koristi i kod nekih DVD playera u automobilima, koji omogućava djeci koja sjede na zadnjem sjedištu gledaju dva različita crtana filma na istom ekranu u isto vrijeme.

Kod 3D televizora, naočale visoke tehnologije se otvaraju i zatvaraju naizmjenično na lijevom i desnom oku kako bi se stvorila iluzija 3D-a.

Prije nego je konzola puštena u prodaju, zvaničnici kompanije Nintendo su upozorili pod određenim okolnostima može štetiti zdravlju.

Upozorenje se odnosilo na djecu mlađu od šest godina koja ne bi trebala koristiti konzolu u 3D modu, jer bi to moglo oštetiti njihov vid.

Na gamerskoj stranici Kotaku.com je objavljeno upozorenje da igranje Nintenda 3DS izaziva zamor očiju brže nego gledanje u obični ekran.

"Preporučuje se da djeca mlađa od šest godina ne koriste Nintendo 3DS jer se njihovi očni mišići nisu razvili u potpunosti", rekao je Reggie Filsaime, direktor američkog odjela Nintenda.

Igranje igara na konzoli nakon dužeg vremenskog perioda može oštetiti vid do te mjere da će djeca u budućnosti morati nositi naočale.

Konzola 3DS je od vitalne važnosti za kompaniju Nintendo. Mnoga djeca su bila razočarana jer konzola nije bila dostupna u vrijeme pred Božić.

Kašnjenje s prodajom u ključnom periodu trgovanja je uskratilo zaradu od više miliona eura. Uprkos tome, uređaj je postao najtraženiji proizvod u histzoriji online prodavnice Amazon. U odnosu na Sonyjevu konzolu PlayStation 3, 3DS je imao čak 72 posto više narudžbi, a čak 123 posto više u odnosu na popularni Nintendo Wii.

Kompanija je već prodala 141.000 konzola uprkos kritikama da 3D efekti nisu tako impresivni.