Tehnologija
6

Korisnici neće imati kontrolu nad Facebookovom bazom fotografija

Klix.ba
Čelnici Facebooka razmatraju opciju sakupljanja više od milijardu profilnih fotografija svojih korisnika u bazu podataka za prepoznavanje.

Ova potez, koji je Facebook najavio u uvjetima korištenja jučer, je pokušaj unapređivanja opcije tagovanja, odnosno, označavanja osoba na fotografijama. Ovo bi ubrzalo proces označavanja osoba koje imamo na fotografijama.

Facebook trenutno automatski identifikuje lica na tek postavljenim fotografijama poredeći ih s prethodnim slikama na kojima su korisnici označeni.

Ove promjene najavljene su u vremenu kada su društvene mreže i internet kompanije pod lupom javnosti zbog saznanja da američka vlada prati svoje stanovnike u okviru elektronskog nadzornog programa.

Facebook, Google i druge kompanije tvrde kako nisu učestvovale u bilo kakvom programu koji omogućava vladi direktan pristup kompjuterskim servisima već da im pružaju samo informacije za specifične zahtjeve koje pažljivo pregledaju i u skladu su sa zakonom.

Direktorica zadužena za privatnost Facebooka Erin Egan izjavila je kako će dodavanje profilnih fotografija korisnika u bazu dati korisnicima bolju kontrolu nad privatnim informacijama.

"Naš cilj je olakšati označavanje osoba na fotografijama koje se nalaze na našem servisu", rekla je Egan.

No, ne slažu se svi s ovim tvrdnjama. Ova najava izazvala je bojazan da bi mogla biti narušena privatnost korisnika.