Tehnologija
1

Korisnici Google Glassa mogu fotografisati treptanjem

Klix.ba
Kreatori revolucionarnih naočala Google Glass objavili su danas kako da je urađena nova nadogradnja softvera koja omogućava korisnicima da fotografišu treptanjem oka.

Novi dodatak je jedan od niza poboljšanja Google Glassa - naočala visoke tehnologije.

"Imamo nove postavke koje vam omogućavaju da brzo i lako zabilježite trenutke koji su vama bitni jednostavnim treptanjem oka. Počinjemo s fotografijama, a zamislite šta će sve biti moguće", objavili su kreatori Google naočala na svom profilu na društvenoj mreži Google+.

Nadogradnja sadrži i zaključavanje naočala tako da se ne mogu koristiti ako osoba ne zna pravu kombinaciju tapkanja i udaraca.

Glassware kod je modifikovan i za direktni upload videa na YouTube.

"Google naočale vam pomažu da progledate i doživite svijet oko vas bez da zaglibite s tehnologijom", naveli su iz Googlea.

Korisnici Google naočala mogu fotografisati, snimati videa, slati poruke ili raditi neke druge stvari dodirujući kontrole ili izgovarajući komande. Mogu se spojiti s internetom preko Wi-Fi rutera ili preko mobitela.

Facebook, Twitter i veliki broj novih organizacija ispunili su aplikaciju za Google naočale koje su zasad napravljene samo za developere i u ograničenoj količini za istraživače koji su ih platili 1.500 dolara.

Google još nije najavio datum kada će ove naočale biti dostupne javnosti, ali špekulira se da bi to moglo biti početkom 2014. godine.