Tehnologija
23

Korisnici će uskoro iPhoneima upravljati pokretima glave

Klix.ba
Tehnološki gigant Apple testira senzore za kontrolu pokreta kako bi korisnicima omogućio da kontrolišu svoje iPhone jednostavnim pomicanjem glave.

Ova značajka, javlja portal 9to5 Mac, otkrivena je u razvojnoj verziji Appleovog najnovijeg operativnog sistema, iOS 7, i još uvijek nije dostupna javnosti. Radi se o opciji u Accessibility meniju, koja će prevazići uobičajene kontrole pomoću ekrana osjetljivog na dodir.

Prednja kamera na iPhoneu ili iPadu pratit će pokrete glave korisnika, a sistem će automatski na ekranu nuditi moguće opcije koje će korisnik birati okretanjem glave na jednu stranu.

Okretanje glave u određenu stranu može imati različite funkcije, od povratka na glavni ekran, do prikazivanja notifikacija ili aktiviranja glasovnog pomoćnika Siri.

Novi pristup izgleda kao da oduzima vrijeme korisnika, ali upravljanje telefonom samo pomoću pokreta glave može biti veoma korisno za osobe sa invaliditetom.

Nova verzija iOS je još uvijek u beta testiranju te je koriste samo razvojni programeri, dok Apple popravlja greške i sređuje interface. Obični korisnici će je dobiti tek najesen.

Vezani članci