Igrice budućnosti
0

Konzola koja 'ispušta' mirise opasnosti?

Sarajevo-x.com
Britansko ministarstvo odbrane došlo je na zanimljivu ideju o tome kako svoje regrute 'osposobiti' za rat i kako ih naučiti da osjete opasnost. Naime, britanski stručnjaci trenutno rade na razvijanju konzole koja će ispuštati miris tokom igranja borbenih igrica, piše britanski Telegraph.

Tim psihologa i kompjuterskih inžinjera rade na razvijanju konzole koja će ispuštati mirise, bilo da se radi o mirisu znoja, zapaljene gume ili vatrenog oružja.

Ukoliko se ova tehnologija pokaže uspješnom očekuje se da će je preuzeti svi vodeći proizvođači konzola, kao što su Xbox 360 i PlayStation 3.

Cilj ovakve vrste video igrice je podučavanje Britanaca da osjete 'miris opasnosti'.

"Razvoj ove tehnologije je još uvijek na samom početku, no nadamo se da će uskoro biti završen rad na dizajniranju. Vjerujemo da bi se ovakvim vidom obuke mogli spasiti brojni životi, jer će vojnici naučiti da osjete mirise opasnosti", kazao je Bob Stone, naučnik sa Univerziteta u Birminghamu.

Oslanjanje samo na znakove i zvukove može dovesti u opasnost život vojnika, zbog toga je neophodno na ovakav način podučiti regrute, smatraju britanski naučnici.

"Vođeni smo primjerom da možda negdje u arapskim zemljama, kroz jedno od tamošnjih sela prolazi naša jedinica i osjeti miris hrane. No, drugi dan kada prođe istim tim putem, ne osjeti ponovo taj miris, to bi trebalo značiti da je neprijatelj ušao u selo i da su stanovnici evakuisani. Neprijatelju to selo može poslužiti da uhvati u zamku britanske vojnike, no ukoliko ih naučimo da se koriste čulom mirisa, to se neće desiti", smatra Stone.

Stručnjaci će u igraće konzole pokušati ugraditi što više mirisa, tako da će regruti tokom igranja moći osjetiti mirise paljene žice, miris vatrenog oružja, bolničke mirise, kao i brojne druge neugodne mirise kao što je miris znoja ili urina.

Kompjuterske igrice se sve više koriste za vojnu obuku, jer stručnjaci smatraju da je taj vid 'podučavanja' veoma prihvatljiv.

Inače, ova igrica bi se na tržištu trebala naći za nekoliko godina i eksperti smatraju da će ljubitelji video igrica biti oduševljeni kada na ekranu ugledaju protivničkog vojnika, a istovremeno osjete i njegov miris.