Policija u SAD-u
8

Kompjuterski programi za predviđanje zločina

Klix.ba
Policijske snage u dvije američke savezne države su počele koristiti softver za predviđanje koji od oslobođenih zatvorenika će najvjerovatnije počiniti ubistvo.

One za koje program utvrdi da spadaju u najrizičniju grupu policija prati u pokušaju sprečavanja zločina.

Umjesto da socijalni radnici odlučuju o tome koje od zatvorenika treba pratiti, novi sistem odluke donosi uz pomoć kompjuterskih algoritama.

Ovaj sistem se već koristi u Baltimoreu i Philadelphiji, a njegova primjena će uskoro početi i u Washingtonu. Sistem je razvio professor Richard Berk, kriminolog sa Univerziteta u Pennsylvaniji, koji vjeruje da će njegov program smanjiti broj ubistava i drugih krivičnih djela, prenosi Daily Mail.

"Ljudi vjeruju ako je neko jednom počinio ubistvo da će to uraditi opet. Međutim, to zavisi od toga kada je osoba počinila ubistvo. Mnogo toga zavisi od onoga što je ta osoba radila dok je bila mlada. Ako je neko počinio oružanu pljačku sa 14 godina, to je važan pokazatelj. Ako počine isti zločin sa 30 godina, to nam ne govori mnogo", kazao je Berg.

Berg i njegove kolege su za razvoj softvera koristili 60.000 slučajeva zločina da bi napisali algoritme pomoću kojih će u budućnosti tražiti počinioce novih zločina.