Ugroženi milioni mladih
0

Kompjuterske igre i zabava prave od djece degenerike

Sarajevo-x.com
Dječiji mozak mogao bi biti oštećen uslijed igranja kompjuterskih igara, upozoravaju naučnici.

Eminentna britanska neurologinja Susan Greenfield ističe kako bi trošenje vremena na online igre i pregledavanje internet stranica poput Facebooka moglo predstavljati problem za milione mladih. Precizirala je kako nezdrava ovisnost o tehnologiji može onesposobiti veze u mozgu, odnosno doslovno dovesti do toga da mozak "pregori".

Iako je priznala da tehnologija može potaknuti kreativnost, neurologinja je istakla da itekako treba voditi računa o njenim negativnim uticajima. Istakla je da prekomjerna upotreba online sadržaja može od djece napraviti degenerike ili ih učiniti zaboravnim, smanjiti im sposobnost koncentracije te ih načiniti neodgovornima.

Britanski psiholog Mark Griffiths podržao je svoju kolegicu riječima da kompjuterske igre mogu pomoći u obrazovanju djece, ali je također dodao da one u ekstremnim slučajevima mogu preći u "zarazu", posebno ističući igre koje se igraju 24 sata dnevno, odnosno koje ne prestaju u realnom vremenu.

Greenfieldova se usput osvrnula i na negativnosti društvene mreže Facebook, naglašavajući da je veoma upitno to u šta će nam djeca izrasti ako vode računa prvenstveno o tome šta će drugi o njima reći, na osnovu onoga što objavljuju na svojim profilima.

"Jednostavno, postoji potreba da djeca izađu vani, da se popnu na neko stablo, osjete travu pod nogama i vide lica svojih vršnjaka", navela je ona, prenio je Daily Mail.