Napredak tehnologije
0

Kompjuterima ćemo uskoro upravljati pogledom

Sarajevo-x.com
Barbara Barclay (Foto: AP)
Barbara Barclay (Foto: AP)
Vjerovatno ste kao dijete poželjeli da su vaše oči laseri. Prototip laptopa je tu mogućnost približio stvarnosti. Također, ukoliko ste mislili da tastature, miševi, ekrani osjetljivi na dodir i kontrolori pokreta ne mogu biti prevaziđeni, varate se.

Prototip laptopa ima mogućnost da prati vaš pogled i otkrije koju tačku na ekranu gladate. To između ostalog znači da možete igrati igru u kojoj uništavate asterioide laserom koji se pogađa tamo gdje usmjerite vaš pogled.

U ovosedmičnoj demonstraciji je prikazana mogućnost pregledavanja i pomijeranja teksta na ekranu pomoću pokreta očiju. Praćenjem vašeg pogleda, laptop detektuje trenutak kada ste došli do kraja stranice i automatski je zamijenjuje drugom.

U budućnosti bi ovakvi laptopi mogli kursor postaviti tamo gdje je usmjeren vaš pogled, ili omogućiti da lik tokom igranja videoigre može uspostaviti vizuelni kontakt s vama. Tehnologiju razvija švedska kompanija Tobii Technology.

Sistem praćenja pogleda radi pomoću dva infracrvena svjetla usmjerenih u korisnika laptopa. Dvije sakrivene kamere detektuju pokrete vaših sjenica i reflektuju se o mrežnjaču. Sistem je potrebno podesiti posebno za svaku osobu. Sistem radi bez obzira da li nosite naočale ili ne.

"Sistem praćenja pogleda vjerovatno neće biti potpuna zamjena nego nadopuna za tradicionalnu tastaturu i miš, kao i za ekran osjetljiv na dodir, što če omogućiti brže i efikasnije korištenje kompjutera", rekla je Barbara Barclay, generalni menadžer kompanije Tobii.

Ova kompanija već deset godina pravi uređaje koji imaju mogućnost praćenja pogleda, a koji su namjenjeni invalidnim osobama.

"Prototip laptopa pokazuje da praćenje pogleda može biti iskorišteno i na mnogim drugim poljima, te predstavlja neiscrpan izvor novih ideja", dodala je Barclayjeva.

Laptop je dizajnirala kompanija Lenovo, a kamera kompanije Tobii, koja vrši funkciju praćenja pogleda, ugrađena je na prednjoj strani. Ovaj prototip laptopa je dvostruko deblji od normalnih verzija. Buduće verzije bi mogle biti tanje, a na tržištu bi trebale biti za dvije godine, javlja AP.

Kompanije Lenovo i Tobii su zajednički napravile dvadeset laptopa koje planiraju predstaviti na sajmu u koji će se održati u utorak u njemačkom Hanoveru.

Novi načini korištenja kompjutera su osmišljeni u posljednjih nekoliko godina. Ekrani osjetljivi na dodir, tablet kompjuteri poput iPada i pametni telefoni su postali izuzetno popularni. Kompanija Nintendo je predstavila igraću konzolu Wii koja detektuje pokrete korisnika. Kompanija Microsoft je na tržište plasirala Kinect, dodatak konzoli Xbox, koja se koristi infracrvenim kamerama za prepoznavanje pokreta tijela u tri dimenzije.