Po uzoru na ljudski mozak
0

Kompjuteri budućnosti će moći gledati i slušati

SRNA
Foto: BBC
Foto: BBC
Način na koji međusobno komuniciraju neuroni u ljudskom mozgu mogao bi da inspiriše sljedeću generaciju kompjutera, navode istraživači.

Naučnici razvijaju nove kompjutere koji oponašaju građu neurona i način na koji oni međusobno razmjenjuju informacije, prenosi BBC.

Ovakav pristup dizajniranju računara mogao bi da dovede do velikog napretka njihove audio i vizuelne upotrebljivosti.

To bi moglo da znači da bi kompjuteri u budućnosti mogli da nauče da gledaju ili slušaju, a ne da se samo oslanjaju na senzore.

Istraživači se nadaju da će njihov rad pomoći i u razumijevanju funkcionisanja nervnih ćelija.

Vještačke neuronske mreže postoje već više od 50 godina, ali njihovo funkcionisanje nije blisko radu pravih neurona.

"Želimo da naučimo da koristimo biologiju za pravljenje kompjutera budućnosti. Mozak je mnogo kompleksniji od neuronskih mreži koje smo pravili do sada", izjavio je doktor Thomas Wennekers sa Univerziteta u Plimutu.
On je dodao da bi kompjuterske komponente, zahvaljujući ovom istraživanju, mogle da postanu inteligentnije i da steknu kognitivne sposobnosti, poput pamćenja i odlučivanja.

Tim doktora Wennekersa radi uglavnom sa softverskim simulacijama, ali ekipa profesora Stevea Furbera iz Manchestera koristi inspiraciju od neurona za proizvodnju novog hardvera.

Cilj njihovog projekta "Spinnaker" jeste da se napravi kompjuter koji je optimizovan za funkcionisanje po ugledu na biološke procese.

Krajnji cilj, prema riječima profesora Furbera, jeste da se proizvede sistem koji kontroliše milijardu neuorona na procesorima tipa ARM.