Tehnologija
15

Kompanija Foxconn umjesto 60 hiljada radnika zapošljava robote

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Jedan od najvećih svjetskih proizvođača elektronike kompanija Foxconn koja je kooperant za Apple i Samsung navodno je umjesto 60 hiljada radnika zaposlila robote.

Azijske zemlje mnogo ulažu u robotiku, a jedan od primjera je i kompanija Foxconn sa Tajvana. Prema izjavi Xu Yulian, jednog od šefova za odnose s javnošću Foxconna, broj zaposlenih smanjen sa 110.000 na 50.000.

Yulian je u izjavi za BBC kazao kako je u toku proces automatizacije radnih mjesta u Foxconnu, ali da to neće utjecati na dugoročni gubitak posla.

"Primjenom robotike i uvođenjem inovativne tehnologije želimo zamijeniti zadatke i radnje koje se ponavljaju, ali ćemo našim zaposlenicima omogućiti da se kroz dodatnu edukaciju fokusiraju na više elemente u procesu proizvodnje, kao što su istraživanje, kontrola procesa i kvalitet proizvoda", istakao je Yulian.

Od septembra 2014. godine 505 fabrika u kineskoj pokrajini Guangdong uložilo je 430 miliona funti u razvoj robotike s ciljem zamjene radne snage robotima.

Konsultantska kuća Deloitte u saradnji s ekonomistima s Univerziteta Oxford ukazuje da će zbog razvoja robotike u narednih 20 godina 35 posto poslova biti pod rizikom opstanka.

Nedavno je Ed Rensi, bivši izvršni direktor kompanije McDonald's, kazao kako bi povećanje minimalne satnice na 15 dolara natjeralo kompanije da ozbiljno počnu razmatrati uvođenje robota kao radne snage.

"Jeftinije je za 35.000 dolara kupiti robota, nego zaposliti radnika na pakiranju pomfrita koji je neefikasan i koji će biti plaćen 15 dolara na sat", kazao je Rensi.