Tehnologija
0

Koliko su opasni MySpace i Facebook?

Sarajevo-x.com
Posljednjih godina svjetska internet zajednica 'poludjela' je za socijalizirajućim websiteovima od kojih su svakako najpoznatiji Facebook i MySpace, no ostavljanje ličnih podataka i fotografija na internetu nije tako bezazleno.

Slučaj koji je sigurno pobudio pažnju javnosti bilo je samoubistvo 13-godišnje Megan Meier iz Missourija koja je bila maltretirana od strane Lori Drew.

Lori Drew, 49-godišnja majka jedne Meganine prijateljice napravila je lažni profil na MySpaceu i predstavljala se kao 16-godišnji Josh Evans, te danima zadirkivala djevojčicu koja se potom ubila.

"Internet je pun manijaka, mržnje, pornografije, rasizma i ekstremista svake vrste, posebno na websiteovima kao što je naprimjer YouTube, a svako prijavljivanje nedozvoljenog sadržaja završi tako što isti snimak samo završi na nekom drugom siteu", otkriva Cristopher Wolf, predsjednik Mreže za borbu protiv mržnje na internetu (INACH).

Samo Facebook ima 120 miliona aktivnih korisnika, a i veliku medijsku pažnju, pa je tako 13 službenika aviokompanije Virgin Atlantic dobilo otkaz nakon što su se na Facebooku podsmijavali mušterijama.

Također, jedan izraelski vojnik ostao je bez posla zbog svoje slike koju je postavio na socijalizirajući website "onda kad je to bila visoko rizična stvar".

"Ništa što radite online ne može ostati privatno, čuvajte svoje podatke, datum rođenja, majčino ime, fotografije, nije važno... jer kad jednom objavite takve stvari na netu, one zauvijek tu i ostaju", dodaje Wolf.

Stručnjaci ukazuju na to da roditelji trebaju biti upoznati s stvarima koje njihova djeca čine na internetu jer sve je teže neke sadržaje kontrolirati i uklanjati sa inerneta.