ThinkPad T400s
0

Ko se usudio mijenjati tipku 'Delete'? Lenovo!

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kineska kompanija Lenovo odlučila se na, po nekima radikalan potez - na novim tastaturama laptopa iz svog proizvodnog pogona "tipke za paniku" bit će veće.

Ove promjene za neke će izgledati male, međutim, ako se uzme u obzir koliko se ljudi u kritičnim situacijama uspaniče, veće tipke "Delete" i "Escape" sigurno će ponuditi značajniju pomoć, uvjereni su u ovoj kompaniji.

Kompjuteri se s vremenom smanjuju i mijenjaju dizajn, ali tastature na njima kao da su zastale u 19. stoljeću, primjećuje novinar AP-a. Kad je Lenovo, kompanija sa sjedištem u Pekingu, predstavio novi PC 2005. godine, tada je počelo unošenje promjena u pripremi novog laptopa Think Pad T400s za poslovne ljude. Ipak, izmjenama se pristupalo uz oprez.

Nakon istraživanja koje je trajalo godinu dana, u Lenovu su utvrdili da su tipke koje se, osim slova, najčešće koriste upravo "Escape" i "Delete", koje u toku jedne sedmice pritisnemo u prosjeku 700 puta.

To je potaknulo dizajnere da ove ključne tipke učine dvaput većim kako bi korisnici laptopa do njih lakše dolazili.

Sljedeći izum mogao bi u historiju poslati tipku "Caps Lock", koja često zasmeta kod ukucavanja šifri ili zbog čega djeluje kao da vičemo dok razgovaramo putem interneta.