Tehnologija
35

Klix.ba na promociji novog Samsunga Galaxy S4

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Samsung Electronics predstavio je u Zagrebu četvrtu generaciju Galaxy S modela, Galaxy S4, a među predstavnicima sedme sile bio je prisutan i novinar našeg portala.

Predstavljanje novog Galaxy S modela izazvalo je veliku pažnju medija i javnosti u Zagrebu, a promociju su brojni gosti pratili s velikom pažnjom.

Predstavnici kompanije u Hrvatskoj potrudili su se da svim gostima predstave najbitnije značajke telefona za kojeg će mnogi reći da spada u red najboljih pametnih telefona na svijetu.

Naime, kako su sami proizvođači istakli, ljepota novog Galaxy S modela je u vrhunskom dizajnu koji obuhvata veće dimenzije zaslona i baterije, te smanjenog okvira dok je sve smješteno u laganom (130 g) i tankom (7,9 mm) kućištu. Samsung Galaxy S 4 je tanji, ali čvršći telefon. Trenutno je dostupan u dvije boje - crnoj i bijeloj, dok će tokom godine kupci biti u mogućnosti izabrati više različitih boja.

Što se tiče novina koje je Samsung predstavio u svom novom Galaxy S modelu, njih ima na pretek.

Galaxy S4 prvi na svijetu ima Full HD super AMOLED zaslon kako bi prikazao slike u najboljem izdanju. Ekran je veličine 5 inča, dok ga Coringov novi Gorilla® Glass 3, čini izdržljivim saputnikom kroz sve životne avanture.

Opremljen je zadnjom kamerom od 13 megapiksela koja sadrži funkciju "Dual Camera" na taj način omogućavajući istovremeno korištenje i prednje kamere. U isto vrijeme funkcija "Dual Video Call" omogućava da razgovarate s porodicom i prijateljima dok im pokazujete u šta gledate za vrijeme poziva.

Funkcionalnost kamere nadilazi opciju Dual Camera, budući da je ovaj telefon opremljen s 12 izvanrednih načina snimanja, uključujući opciju "Sound Shot", koji na jedinstven način zajedno pohranjuje slikovni i glasovni zapis kao na snimci, kako bi se posebni trenuci zabilježili na najrealniji mogući način, upravo onako kako su se i dogodili.

S druge strane, ljubitelji muzike zasigurno će voljeti opciju "Share Music", koja omogućava korisnicima sviranje iste pjesme na više telefona koji su sinhronizovani kako bi se dobila prava slavljenička atmosfera.

Jedna od novina je i aplikacija "S Translator" koji omogućava prijevod u trenutku, tačnije pretvara govor u tekst i tekst u govor.

"Samsung Smart Pause" omogućava kontrolisanje ekrana pogledom. Dok gledate videozapis, video se pauzira kada odvratite pogled te se nastavlja kada ponovno pogledate u ekran. Osim toga putem "Samsung Smart Scroll" opcije možete pomicati sadržaj sa vašeg web browsera ili elektronske pošte prema gore ili dolje bez da dodirujete ekran. Pomoću novog senzora Galaxy S 4 prepoznaje vaše licedok gledate u ekran i prepoznaje pokrete ruke te u skladu s tim pomiče stranice gore ili dolje.

"Air View2 korisnicima omogućava prelazak prstima iznad zaslona kako bi pregledali sadržaj elektronske pošte, S Planera, fotogalerije ili videozapisa bez potrebe za otvaranjem. Možete čak vidjeti i uvećani prikaz na Internet pregledniku ili broju telefona koji je spremljen u opcijama brzog biranja na tastaturi. S "Air Gesture" možete promijeniti pjesmu, pomicati prikaz Internetske stranice prema gore ili dolje ili možete prihvatiti poziv pomakom ruke.

Sa "S Voice™ Drive" možete aktivirati naredbu putem glasovne kontrole za optimizaciju prilikom vožnje. Jednom kada je uređaj povezan s bluetoothom u automobilu, telefon se automatski prebacuje u driving mode pretvarajući tekst u govor kako biste jednostavnije i sigurnije provjerili poruke bez potrebe za gledanjem u zaslon.

Koristeći "Samsung WatchON", Galaxy S 4 će se pretvoriti u Infra Red daljinski upravljač vašeg sistema za kućnu zabavu, uključujući televizor, set-top box, DVD player pa čak i klima uređaj.