Cenzura na internetu
0

Kinezi nadziru poruke i razgovore na Skypeu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineske vlasti su nadzirale i cenzurirale poruke internet servisa Skype. "Citizen Lab", kanadska istraživačka kompanija na internetu je otkrila datoteku koja sadržava više hiljada "politički osjetljivih" riječi koje su u Kini zabranjene.

Cenzurirane riječi bile su "Tibet", "demokratija", a negdje su to i cijele fraze koje se odnose na "neprimjeren politički govor".

Iz Skypea su rekli da su znali da njihovi kineski partneri koriste filtere, no one koje dozvoljavaju utvrđena pravila "online telefona", prenosi BBC.

Poruke su cenzurirane organiziranim nadzornim sistemom koji je tako "uhvatio" preko 150.000 poruka zajedno sa korisničkim imenima i privatnim podacima korisnika.

"Tako je moguće identificirati neke ljude", kažu iz Citizen Laba, "a još gora je činjenica da se te poruke ne brišu i da je datoteka vidljiva svima".

U Kini je zbog velike ekspanzije korisnika interneta zabranjen pristup mnogim stranicama koje se smatraju "politički osjetljivima". Zapadne internet kompanije kao što su Google, Microsoft i Yahoo su bile javno kritizirane zbog priklanjanja ovim strogim pravilima kineske vlade.