Tehnologija
0

Kineski problem sa smogom će riješiti posebnim usisivačem

Klix.ba
Holandski dizajner Daan Roosegaarde ponudio je kineskim vlastima rješenje problema zagađenja zraka u vidu posebnog elektronskog usisivača.

Pekinške vlasti upozorile su ove sedmice djecu i starije osobe da ostanu u kućama zbog zagađenog zraka, koji je postao vodeći problem u kineskoj prijestolnici, ali širom zemlje. Smog je izazvao zatvaranja puteva, narušavanje zdravlja te vidljivost smanjenu na manje od 10 metara.

Roosegaarde sarađuje sa pekinškim gradonačelnikom na primjeni njegove tehnologije u novom gradskom parku. Sistem koristi bakrene navoje kako bi stvorio elektrostatičko polje i privukao čestice smoga te prečistio zrak.

To stvara rupe čistog zraka u smogu, koje mogu biti široke i do 60 metara.

"To je isti princip kao kada naelektrišete balon, a on privlači vašu kosu. Kada to primijenite na smog, stvara se polje statičkog elektriciteta koje doslovno privlači ili magnetizira smog te on pada dole i možete ga očistiti", rekao je Roosegaarde.

Dodao je da navoji mogu biti postavljeni ispod trave u parku i da ne otpuštaju nikakve otrovne materije. Roosegaarde sada planira provesti godinu i po u razvijanju tehnologije, prije primjene u pekinškom parku.