Tehnologija
0

Kineski list optužio Google za dosluh američkim špijunima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
List kineske vladajuće komunističke partije Zenmin zibao optužio je u srijedu američku internetsku kompaniju Google da je u dosluhu s američkim špijunima i ukazao da djelomično povlačenje te kompanije iz Kine zbog cenzure opravdava napore Pekinga za unapređenje domaće tehnologije.

Ova najnovija optužba na račun najvećega svjetskog internetskog pretraživača objavljena je u izdanju kineskog lista za inostranstvo, prenio je Reuters.

Google je u ponedjeljak zatvorio portal na kineskom jeziku Google.cn i počeo preusmjeravati pretraživanja na svoje stranice u Hong Kongu, dva mjeseca nakon što je saopćio da neće prihvatiti zahtjeve kineskih vlasti za samocenzuru.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je saopćilo da Googleov odlazak smatra "individualnim činom" jedne kompanije i navelo da je Kina i dalje otvorena za strane investitore.

Odgovor Pekinga na žalbe Googlea na cenzuru i napade hakera na njegove web stranice predstavlja također odraz nacionalističkih tvrdnji da Google i Washington koriste nesporazum oko kineske kontrole interneta da bi ispitali autoritet komunističke partije, prenio je Reuters.

"Google za kineski narod nije bog. Google, ustvari, nije nevin kad je riječ o vrijednostima. Njegova suradnja i rad u dosluhu s američkom obavještajnom službom i sigurnosnim agencijama dobro su poznati", objavljeno je u komentaru na prvoj stranici toga lista.

Također je ukazano da bi ta akcija Googlea trebala potaknuti Kinu da se više usredotoči na razvoj vlastite domaće tehnologije.

Google je "potpuno" pogrešno procijenio situaciju i nije shvatio da je kineski narod izuzetno osjetljiv na strane prijetnje i pritiske, navedeno je u komentaru.

Reuters podsjeća da izdanje Zenmin zibaoa za inostranstvo često daje oštrije komentare nego glavno domaće izdanje.

Mada ovako smjeli komentari ne moraju biti odraz službene kineske politike, oni oslikavaju kinesku ljutnju na SAD nakon nedavnih tenzija oko američke prodaje oružja Tajvanu, susreta američkog predsjednika Baracka Obame s Dalaj-lamom i poziva Washingtona Pekingu da podigne tečaj kineskog juana, podsjeća Reuters.

Američki State Department u utorak je saopćio kako je odluka Googlea da zatvori adresu Google.cn poslovnog karaktera i da u njenom donošenju nije sudjelovala američka vlada.