Tehnologija
0

VIDEO / Kineski dodatak iPod Touch pretvara u iPhone

Sarajevo-x.com
Mogućnost da iPod u trenutku postane iPhone se čini veoma primamljivom. To je sada moguće, zahvaljujući novom uređaju pod imenom Apple Peel 520 kojeg je kreirala kineska kompanija.

Uređaj kojeg je izumio dvadesetdvogodišnji programer iz kineskog grada Shenzena predstavlja dodatak iPodu koji je zapravo popularni media player i džepni kompjuter koji posjeduje Wi-Fi vezu za korištenje e-maila i drugih aplikacija.

Uređaj Apple Peel 520 sadrži bateriju, priključak za USB-kabl i SIM-karticu koja omogućava pozive. Korisnici iPoda moraju instalirati poseban softver kako bi mogli koristiti SMS-usluge.

Nakon što se uređaj spoji sa iPodom, njegova baterija obezbjeđuje pet sati razgovora i 120 sati u pripravnosti, piše CNN.

U razgovoru reportera CNN-a i izumitelja ovog uređaja, on je želio ostati anoniman, te je samo dao svoj nick Maxpy.

Na pitanje zašto je napravio ovaj uređaj, Maxpy kaže da je to učinio jer voli iPhone, koji je preskup na kineskom tržištu. Naveo je da je uređaj počeo razvijati u aprilu prošle godine, a finalni proizvod je putem interneta predstavio prije mjesec dana putem kompanije "Yosion Technology".

Uređaj iPhone je ovdje u prodaji od oktobra prošle godine, dvije godine nakon što je lansiran na američkom tržištu. Njegova cijena je između 588 i 740 dolara, dok iPod košta oko 235 dolara. Cijena novog kineskog izuma će biti 57 dolara.

Analitičari kažu da je nepredak crnog tržišta na kojem se nude neoriginalni iPhone uređaji krijumčareni iz Hong Konga uveliko naštetio legitimnoj prodaji originalnog Appleovog iPhonea.

Ostaje da se vidi da li ce Apple Peel 520 privući kineske mušterije i imati direktni utjecaj na prodaju iPhonea. Maxpy kaže da je na popularnoj internet-stranici za trgovinu Taobao.com do sada naručeno samo 150 primjeraka.

Uređaj koji je izumio mladi Kinez neće biti dostupan na tržištu dok se ne dokaže da se njegovom prodajom ne krše prava intelektualne svojine.

Maxpy također planira kontaktirati kompaniju "Apple" kako bi im ponudio svoj izum.

Postoji i nekoliko problema sa ovim uređajem koje treba riješiti jer trenutno ne podržava 3G mrežu, postoji kašnjenje tokom poziva, dok brisanje i prosljeđivanje poruka za sada nije moguće. Uprkos manjim problemima koje je moguće riješiti, mnogi su zadovoljni funkcionalnošću ovog inovativnog uređaja.