Tehnologija
0

Kineske letjelice spojile se u orbiti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kina je u srijedu prvi put spojila svoje dvije svemirske letjelice u orbiti oko Zemlje.

Svemirski brod Shenzhou 8 bez posade, lansiran u utorak, pristao je uz eksperimentani modul Tiangongom 1 u 17:29 GMT, dok su se obje letjelice nalazile na oko 340 km iznad Kine. Postupak koji je trajao desetak minuta, upravljan je iz centra za kontrolu leta u Pekingu, objavio je BBC.

Sposobnost pristajanja uz drugu svemirsku letjelicu ključna je za Kinu, koja krajem desetljeća planira početi s izgradnjom vlastiti svemirske postaje. Iako je sadašnja misija letjelice Shenzhou bila bez posade, buduće misije nosit će astronaute.

Letjelice Shenzhou 8 i Tiangong 1 koristile su radar i optičke senzore kod približavanja i spajanja, a Shenzhou 8 je bio aktivna letjelica kod operacije pristajanja, prenijela je Hina.

Letjelice će 12 dana spojene kružiti oko Zemlje, prije nego što se razdvoje i pokušaju još jedno pristajanje. Nakon toga će se Shenzhou 8 odvojiti i njegova kapsula za povratak krenut će prema Zemlji. S kapsulom će vratiti na analizu uzorci eksperimenata izvedenih u orbiti, uključujući i eksperimentalnu kutiju Njemačke svemirske agencije DLR, koja sadrži ribe, biljke, crve, bakterije pa čak i stanice ljudskog raka za biološka istraživanja.

Ako sadašnja misija uspije, dvije misije s posadom (Shenzhou 9 i 19) vjerojatno će pokušati ista pristajanja u 2012. godini, a astronauti bi u spojenim letjelicama provodili po dva tjedna. U kineskim medijima postoje nagađanja da bi te misije mogle uključivati i prvu astronautkinju.

Oko godine 2020. Kina planira početi gradnju svemirske postaje od 60 tona, znatno manje od 400-tonske Međunarodne svemirske postaje (ISS), ali značajne u razvoju ambicioznog svemirskog programa Pekinga. Prvi nacrti postaje predviđaju središnji modul težine oko 20-22 tone i dva manja laboratorijska modula.

Kineski dužnosnici kažu da bi se ta svemirska postaja opskrbljivala s robotiziranim teretnim letjelicama, na isti način kao i danas ISS.

Kina ulaže milijarde dolara u svoj svemirski program. Posebnu pozornost posvećuje Mjesecu, na koji je lansirala dva orbitalna satelita a očekuje se i treća misija, kojom bi trebala spustili vozilo na mjesečevu površinu. Idućeg bi tjedna trebao biti lansiran i prvi kineski Marsov orbiter - Yinghuo -1.