Mašine osvajaju svijet
0

VIDEO / Kina: Pogledajte kako dva robota igraju stoni tenis

Sarajevo-x.com
Kako tehnologija svakim danom sve više napreduje, mnogi noviteti više i nisu veliko iznenađenje. Roboti su u Kini počeli igrati stoni tenis.

Roboti Wu i Kong su mašine napravljene u ljudskoj veličini. Proizvedeni su na Univerzitetu Zhejiang u Kini. Mogu igrati stoni tenis međusobno, ali i sa ljudima kao protivnicima. Snimak objavljen na videoservisu YouTube je dokaz da mašine vladaju vještinama ovog sporta.

Roboti su dio dugogodišnjeg projekta izgradnje humanodinog robota visokih performansi. Ranije je mali robot u Kini proizveden kako bi učestvovao u triatolonu Ironman.

Dva robota koja igraju stoni tenis se ne čine posebno pokretnim, niti pomiču svoja stopala tokom meča, ali se čini da gotovo nikada ne promaše lopticu. Roboti su opremljeni sa po 30 motora koji funkcionišu neovisno. Svaka ruka može izvršiti sedam različitih pokreta. Roboti bez problema mogu održavati ravnotežu i pratiti kretanje loptice te na taj način predvidjeti njenu putanju.

Roboti također samostalno serviraju, a to efektivno ne mogu učiniti ni pojedini ljudi. Naučnici i dalje analiziraju pokrete robota. Nije poznato koliko oni zapravo imaju kontrole nad pokretima robota, odnosno da li je uopšte imaju.