Tehnologija
7

Kina odobrava Facebook i Twitter, ali samo u dijelu Šangaja

Klix.ba
Mali dio stanovnika Kine konačno će dobiti pristup zabranjenim stranicama poput Facebooka, Twittera i drugih "politički osjetljivih" stranica.

Ove stranice su zabranjene od 2009. godine, nakon nereda u zemlji, kada je Komunistička partija odlučila da ih potpuno zabrani.

Ipak, ljudi koji žive i rade u novoj zoni slobodne trgovine u Šangaju, na površini od samo 44 kvadratna kilometra, imat će pristup ovim stranicama od nedjelje.

South China Morning Post piše kako će vlasti jedva dočekati ponude stranih kompanija za licence pružanja internet usluga u zoni.

Kineska Komunistička partija agresivno cenzuriše internet, rutinski brišući postove i blokirajući pristup stranicama koje smatra neprikladnim ili politički osjetljivim.

Facebook i Twitter blokirani su sredinom 2009. godine, nakon smrtonosnih nereda u provinciji Xinjiang, za koje vlasti kažu da su podržani pomoću društvenih mreža.

The New York Times je blokiran nakon prošlogodišnjeg pisanja kako je porodica tadašnjeg premijera Jiabaoa zgrnula ogromno bogatstvo.

Nedavno odobrena zona u Šangaju, FTZ, trebala bi biti testni poligon za konvertibilnost kineskog juana i dalju liberalizaciju kamatne stope, kao i reforme stranog ulaganja i poreza. Zona bi trebala početi raditi 29. septembra.

South China Morning Post navodi da im je njihov izvor iz vlade rekao kako ideja o dozvoljavanju pristupa zabranjenim stranicama u FTZ-u služi kako bi se stranci "osjećali kao kod kuće".