Tehnologija
2

Kina objavila rat "internet tračarama“

Anadolija
Kineske vlasti su odlučile pooštriti mjere kada je u pitanju kontrola internet stranica, a sve u cilju suzbijanja širenja neutemeljenih glasina koje stvaraju paniku.

Ured za informisanje putem interneta u Kini, saopćio je da su nakon pritužbi koje su u posljednje vrijeme došle od korisnika interneta, proveli istraživanje na osnovu kojeg su utvrdili da je povećan broj onih koji šire neutemeljene glasine na internetu.

Oni su dodali da je potrebno poduzeti oštrije mjere na internet portalima kao i društvenim mrežama u cilju stvaranja "zdravijeg i mirnijeg“ virtualnog okruženja.

U Kini je prošlog mjeseca privedeno 11 osoba koje se dovode u vezu sa širenjem dezinformacija u vezi sa širenjem nove vrste ptičije gripe H7N9 na području pokrajina Cicianga, Ciangsa, Gansa i Liaoninga. Te glasine su izazvale paniku kod ljudi.

U ovoj zemlji postoji jedna jedinica koja konstantno kontoliše objave na internetu i spriječava objavu informacija koje bi mogle izazvati paniku.

U Kini su zabranjene društvene mreže poput Youtube-a, Facebooka i Twittera ali se kao lokalne alternative koriste stranice Youku, Rinrin i Sina Veybo.

Prema zvaničnim informacijama, u Kini je od kraja prošle godine do danas zabilježeno 564 miliona korisnika interneta, dok je 420 miliona ljudi na internet ulazilo putem mobilnih uređaja.