Tehnologija
0

Kina napravila najbrži superračunar u svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina je uspjela napraviti najbrži superračunar ikad, objavio je AFP u četvrtak. Tianhe-1, što znači Mliječni put, ima brzinu 2.507 biliona izračuna u sekundi, što je najbrži računar u Kini, ali također brži za 1,4 puta od dosad najbržeg superračunara u svijetu, koji je smješten u nacionalnoj laboratoriji u Tennesseeju, SAD.

Tianhe-1 je razvijen u Nacionalnom centru za superračunare u sjevernom kineskom lučkom gradu Tianjinu, uz korištenje čipova koje su uglavnom dizajnirale američke kompanije. Pojedine kineske institucije poput meteorološkog zavoda u Tianjinu već su počeli raditi određena ispitivanja koristeći računar.

"Također će moći poslužiti u animacijskoj industriji i bio-medicinskim istraživanjima", rekao je direktor Centra, Liu Guangming.

Profesor Jack Dongarra, s univerziteta Tennessee, je istakao kako je sad "kineska zvijer" daleko najjača mašina u svijetu.

To nije prvi put da su SAD izgubile ovu laskavu titulu. Godine 2002. Japan je napravio mašinu koja je bila jača od 20 najboljih američkih računala zajedno. Japan također razvija novu mašinu pod nazivom "K Computer" u pokušaju da se domogne superračunarske krune.