Tehnologija
0

Kina ima 210 miliona internet korisnika

Sarajevo-x.com
Kineska vlada je u petak objavila podatak da je kineska internet populacija dosegla brojnost od 210 miliona osoba, što Kini pruža priliku da ove godine preskoči američku online zajednicu i postane zemlja sa najvećim brojem internet korisnika na svijetu.

Državna agencija China Internet Network Information Center (CNNIC) u petak je objavila saopćenje u kojem stoji da je kineska online populacija porasla za impresivnih 53% (210 miliona) u poređenju sa 137 miliona internet korisnika registrovanih prošle godine u istom vremenskom periodu.

Prema izvještaju kineske novinske agencije Xinhua, Kina ima samo 5 miliona internet korisnika manje od SAD-a. Uprkos ovim brojkama, Kina u mnogim aspektima zaostaje za SAD-om, kada je riječ o internetu.

Prije svega internet kafići služe kao glavni pristup internetu budući da mnogi Kinezi ne mogu si priuštiti kompjuter kod kuće. Prema podacima agencije Xinhua jedna trećina internet korisnika u Kini boravi online iz internet kafića, dok 93% Amerikanaca surfa po internetu iz svojih domova.

Također, Kina je poznata po čestim cenzurama. Iako kineska vlada promovira upotrebu interneta u poslovne i edukativne svrhe, nastoji i onemogućiti kineskoj javnosti pristup materijalima koji sadrže pornografiju ili kritiku na njihov komunistički sistem.

Kineska vlada vrlo često šalje u zatvor osobe koje povjerljive informacije iz Kine prosljeđuju dalje e-mailom, postavljaju online ili pristupaju politički osjetljivim sadržajima. Organizacija "Reporters Without Borders" tvrdi kako se 50% kineskih "cyber prijestupnika" trenutno nalazi u zatvoru.