Internet cenzura
0

Kina će nastaviti blokirati sve "podrivačke sadržaje"

SRNA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Kina je danas poručila da će zadržati cenzuru interneta i potvrdila da će nastaviti da blokira sve sadržaje za koje smatra da su "podrivački" ili da su prijetnja po "nacionalno jedinstvo".

Saopštenje o politici prema internetu objavljeno je tri mjeseca nakon spora o cenzuri zbog kojeg je američka kompanija Google povukla svoj pretraživač.

U izvještaju se navodi da je krajem 2009. godine u Kini bilo 384 miliona korisnika interneta, što je oko 29 posto od ukupnog broja stanovnika. 

Kineska Vlada planira da u sljedećih pet godina taj broj poveća na 45 posto jer su, kako se ističe u izvještaju, ruralne oblasti "digitalna pukotina." 

"Internet je preuzeo nezamjenljivu ulogu u ubrzanju razvoja nacionalne ekonomije i nastaviće da utiče na svakodnevni rad, obrazovanje i način života", ističe se u izvještaju.

Međutim, Kina koja redovno blokira internet stranice poput Facebooka, YouTubea i Twittera  nije dala naznaku da će ublažiti "veliki vatreni zid" - što je nadimak za mrežu raznih filtera zbog kojih korisnici interneta sa kopna ne mogu da pristupe materijalu za koji vlada smatra da je "osjetljiv".