Tehnologija
0

Kina će biti najveće tržište za Apple

SRNA
Tim Cook
Tim Cook
Kompanija Apple očekuje da Kina pretekne SAD i postane njihovo najveće tržište, izjavio je predsjednik te kompanije Tim Cook.

On je za kinesku državnu agenciju Xinxua rekao da je Kina sada drugo najveće tržište za Apple, dodajući da vjeruje da će u budućnosti prestići SAD. Prodaja proizvoda Applea u Kini je udvostručena u 2011. godini u odnosu na 2010, pošto su telefoni i Phone i iPad tableti i ostali aparati, koje proizvodi američka kompanija, vrlo popularni među Kinezima.

I pored toga, najveći dio tržišta ove azijske države i dalje drže smart telefoni sa "Android" platformom. Predsjednik Applea Tim Cook boravio je u Pekingu, gdje se sastao sa šefovima državne telekomunikacijske kompanije China Unicom Ltd, koja je prva u svoju listu telefona uvrstila iPhone.

Cook za kinesku novinsku agenciju nije želio da govori o glasinama da će Apple za kinesko tržište proizoditi iPhone uređaje koji će manje koštati. Tokom boravka u Pekingu, prvi čovjek američke kompanije se sastao i sa menadžerima kompanije China Mobile, koja je sa 700 miliona korisnika najveća kompanija mobilne telefonije na svijetu.

China Mobile i Apple za sada nemaju ugovor o saradnji.

Vezani članci