Tehnologija
0

Kazahstanska vlada ugasila opozicijske web sajtove

Sarajevo-x.com
Kazahstanska vlada je blokirala pristup nekolicini opozicijskih web sajtova, što su internet korisnici u srijedu opisali kao direktnu povredu slobode govora. Zapad već odavno kritizira Kazahstan, jer su tamo mediji na kratkoj uzici.

U utorak kasno navečer kazahstanska vlada je ugasila dva glavna opozicijska web sajta www.kub.kz i www.geo.kz. Na web sajtu kub.kz prošle sedmice su objavljeni osjetjivi telefonskih traskripti koji inkirminiraju seniorske vladine zvaničnike. Pisani mediji vrlo rijetko spominju tamošnjeg predsjednika Nursultana Nazarbayeva u negativnom svjetlu, pa je internet novinarstvo postalo glavni prostor za političke debate.

Administratori pomenutih sajtova su i zvanično obaviješteni o gašenju istih od strane Kazakhstan Network Information Centra.

"Da li su potpuno poludjeli? Ne možete ukinuti slobodu!!, napisao je jedan bloger. Još jedan veliki opozicijski web sajt zona.net također je blokiran za korisnike Kazakhtelekoma, glavnog internet provajdera u ovoj zemlji smještenoj u Centralnoj Aziji.

Kako otkriva Reuters, Internet najviše koriste mladi Kazahstanci koji su većinom simpatizeri opozicije. U Kazahstanu živi oko 15 miliona ljudi, a njih skoro četvtina redovno surfa Internetom.

Prošle godine kazahstanska vlada je ugasila www.borat.kz, web sajt britanskog komičara Barona Sache Cohena, čiji je uspješan alter ego bio Borat, rasistički i seksistički kazahstanski TV novinar. Cohen je zatim preselio svoj sajt na novu adresu www.borat.tv.