Google objavio dobitnika
0

Kansas City prvi dobija najbrži internet na svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Kompanija Google objavila je danas da će svoju super brzu širokopojasnu mrežu graditi u Kansas Cityju, koji je pobjednik takmičenja u kojem je učestvovalo 1.100 gradova.

Internet div Google prošle godine je najavio gradnju eksperimentalne mreže s internetom sto puta bržim od dosadašnjega, čime bi se omogućilo da skoro pola miliona ljudi dobiju ultra brzu mrežu od 1 gigabita po sekudi.

Brojni gradovi koji su se takmičili prošle godine su činili sve kako bi ubijedili čelne ljude Googlea da njih izaberu za učesnike u eksperimentu za uspostavljanje super brze širokopojasne mreže. Tako je grad Topeka u američkoj saveznoj državi Kansas promijenio je ime na jedan mjesec u "Google, Kansas, glavni grad optičkih kablova".

U gradu Duluhu skakali su u zaleđeno jezro u februaru 2010. godine, gradonačelnik Sarasotija je ronio s morskim psima, a grad Rancho Cucamonga je promijenio ime u "Rancho Googlemonga".

No, ipak mogućnost da učestvuje u Googleovom projektu je dobio Kansas City, treći najveći grad američke države Kansas, prenosi AFP.

Svaki dom, svaka škola i svaki poslovni objekat bit će umreženi i imat će internet 100 puta brži od dosadašnjeg.

Kako je ranije najavljeno, novi Googleov sistem omogućit će korisnicima da "skidaju" filmove u visokoj rezoluciji za manje od pet minuta, klinike iz ruralnih dijelova slat će 3D medicinske slike preko Interneta, a studenti će moći učestvovati na predavanjima sa kolegama iz čitavog svijeta, dok budu gledali 3D video izlaganja.

Google se nada da će eksperiment dati odgovor koje aplikacije je potrebno koristiti kod ovakvih mreža i koji je najbolji način za razvoj bržih mreža.

Očekuje se da će već od 2012. godine ova usluga biti u funkciji u Kanas Cityju.

"Nadamo se da ćemo istu uslugu moći pružati i u ostalim graovima, ali i na drugim tržištima. Ovo je tek početak", kazao je Milo Medin, potpredsjednik Googleovog odjela za pristupne usluge.