Tehnologija
43

Kako se nepostojeće ostrvo pojavilo na Google Earthu

Klix.ba
Prošle godine, grupa australijskih istraživača otkrila je nepoznato ostrvu u blizini Nove Kaledonije. Ostrvo, nazvano Sandy, pojavilo se na Google Earthu, ali kada su naučnici otplovili do njega u novembru prošle godine, nisu pronašli ni traga od ostrva.

Istraživači su kasnije objasnili zašto se ovo fantomsko ostrvo pojavljuje na nekim mapama već duže od jednog stoljeća, ukazujući na ljudske greške i moguće naplavine.

Ostrvo je prvi put zabilježio kitolovac Velocity 1876. godine, a u grafikonu britanskog Admiraliteta prvi put se spominje 1908. Kasnije ekspedicije nisu uspjele da pronađu ostrvo, te je sa hidrografskih karata uklonjeno 70-ih godina prošlog stoljeća.

Međutim, fantomski otok je ostao na nekim kartama te je tako završio i u digitalnim bazama podataka poput Svjetske vektorske obalne baze podataka, koju je razvila američka vojska.

"Tokom konverzije karata u digitalni format ubačeno je i ovo ostrvo“, izjavila je Maria Seton, sa Univerziteta u Sydneyu.

"Svi smo se dobro nasmijali Googleu kada smo „prošli“ kroz ostrvo. Zatim smo sakupili informacije o morskom tlu, koje ćemo poslati nadležnim vlastima kako bi se svjetska mapa mogla izmijeniti“, rekao je za Sydney Morning Herald Steven Micklethwaite, naučnik Univerziteta u Zapadnoj Australiji.

Međutim, šta je zapravo posada kitolovca Velocity vidjela, kada su pomislili da su otkrili novo ostrvo? Seton i njeni kolege navode da se najvjerovatnije radilo o ogromnom splavu od morskih naplavina.