Tehnologija
6

Kako je internet prostor Sovjetskog saveza postao raj za hakere

Klix.ba
Iako se Sovjetski savez raspao prije više od decenije, on i dalje postoji na internetu i postao je pravi raj za hakere.

Eksperti za sigurnost navode kako je internet domena .su, dodijeljena Sovjetskom savezu 1990. godine, postala raj za hakere koji ovaj prostor koriste za slanje spama i krađu novca.

"Mislim da to nema nikakve veze sa politikom i da se radi isključivo o poslu", objasnio je Oren David, direktor jedinice za borbu protiv prevara u sigurnosnoj kompaniji RSA.

David i drugi stručnjaci za sigurnost navode da su prevaranti počeli prelaziti na .su domene nakon što su administratori ruskog internet prostora (.ru) pooštrili pravila krajem 2011. godine.

Group-IB, koja vodi jedan od dva zvanična nadzornika interneta u Rusiji, navodi da se broj "zloćudnih" .su web-stranica uduplao od 2011. godine, a u 2012. je premašio broj "odmetničkih“ stranica sa ekstenzijom .ru.

"Prema mom mišljenju, više od polovine cyberkriminalaca iz Rusije i bivšeg Sovjetskog saveza koriste .su domene“, izjavio je Andrei Komarov iz Group-IB.

Najozloglašenija stranica bila je Exposed.su, koja je navodno objavila kreditne zapise Michelle Obame, Mitta Romneyja, Donalda Trumpa, Britney Spears, Beyoncé i Tigera Woodsa. Stranica je sada van funkcije.

Druge .su stranice koriste se za kontrolu botneta, mreže hakiranih računara pomoću kojih se prazne bankovni računi, šalje spam i pokreću napadi na konkurentske stranice.

Kompanije koje se bave internet hostingom uglavnom eliminiraju ovakve stranice čim ih identificiraju, ali švicarski stručnjak za sigurnost, Roman Huessy, navodi da hakeri koji koriste .su domene mogu raditi mjesecima bez ikakvog ometanja.

Historija .su domena datira još od ranih dana interneta, kada su stvoreni sufiksi kako bi se naznačila nacionalna pripadnost neke stranice. Neke domene iz perioda Hladnog rata, poput .yu za bivšu Jugoslaviju ili .dd za Istočnu Njemačku, nestale su zajedno sa državama kojima su pripadale. Domene .su preživjele su raspad sovjetskog saveza 1991. i stvaranje domene .ru 1994. godine. Sa interneta nisu nestale, jer njihovi operateri nisu željeli da ih ugase iz komercijalnih i patriotskih razloga.

Trenutno je registrovano više od 120 hiljada domena sa .su sufiksom i veoma je teško odrediti koja je legitimna, a koja nije.

"Mi shvatamo da su hakerske stranice prijetnja našem ugledu", kaže Sergei Ovcharenko, čija je neprofitna Fondacija za razvoj interneta preuzela odgovornost za .su domene 2007. godine.

Ovcharenko insistira da je samo mali broj .su stranica "zloćudan", ali i da kriminogene stranice mogu ostati u funkciji veoma dugo, budući da su im ruke vezane slabom ruskom legislativom i zastarjelim uslovima korištenja. Također je obećao da će uskoro biti donesena strožija pravila, možda već i ovog ljeta.