Vizija kolonizacije
0

Kad 2069. zaigramo fudbal na Mjesecu

Sarajevo-x.com
Međunarodni lunarni stadion, hotel sa pogledom na površinu Mjeseca, mreža stanova i Crater City samo su neki od nevjerovatnih prijedloga dostavljenih na konkurs neprofitne organizacije SHIFTboston, koja se bavi planiranjem gradnje urbanih prostora.

Zanimljive ideje mladih i kreativnih dizajnera o kolonizaciji Mjeseca predstavljaju prijedloge rješavanja ozbiljnih problema poput gladi i potrošnje energetskih resursa na Zemlji.

Izvršna direktorica SHIFTbostona, Kim Poliquin, objašnjava da je danas arhitektura postala dio astronautike.

Istaknuto je da Zemljani ne mogu računati na formiranje svemirskih kolonija sa crteža za još barem pola stoljeća, ali je značajno uvidjeti koliko se ovdje prožimaju arhitektura i inžinjering, piše CNN.

Pristigli radovi smatraju se "vježbom vizije", a pobjednički je koncept masivnog satelita koji bi prikupljao solarnu energiju i slao je na Zemlju Bryne Andersen, studentice Univerziteta Columbia.

Među oku posebno prijatnim dizajnerskim rješenjima su i ogromni stadion na kojem bi se održavale međunarodne sportske igre na neutralnom terenu, a kojeg su osmislili studenti ahitekture državnog Politehničkog univerziteta California u San Luis Obispu.

Član žirija koji je ocjenjivao pristigle radove, Madhu Thangavelu, smatra da je svemir "savršeno mjesto za kreativno zamišljanje nemogućeg". I autori ideje stadiona priznaju da su bili inspirisani naučnom fantastikom iz "Ratova zvijezda", "Matrixa" i "Trona".

Direktorica Poliquin uvjerena je da bi kreatori projekta stadiona na Mjesecu jednog dana mogli učestvovati u izgradnji takvog objekta.

"To je u potpunosti moguće", smatra ona. "Samo moramo biti spremni da u to uložimo novac. Recimo da će se to najvjerovatnije i dogoditi, samo ne znamo kada."