Bizarno
0

Još nije ni predstavljen, a Kinezi već prodaju iPhone 5

Sarajevo-x.com
Lažna Appleova prodavnica u KIni
Najnovija verzija popularnog iPhonea kompanije Apple se već našla na kineskom tržištu, odnosno na crnom tržištu, piše Daily Mail.

Kineski "hiPhone 5" se prodaje za 31 dolar putem kineske internet-stranice Taobao.com. Dizajn uređaja je baziran na fotografijama iPhonea 5, koji tek treba biti predstavljen. Fotografije koje su procurile na internet pokazuju da je nova generacija tanja od aktuelnog iPhonea 4.

Lažni iPhone je izuzetno lagan, gotovo kao i plastična igračka. Ista stvar je zajednička i ostalim piratskim mobitelima.

Za originalni mobitel kupci moraju platiti četverostruko veću cijenu od one po kojoj se prodaje lažni iPhone.

Vlade zapadnih zemalja su često kritikovale Kinu za kršenje zakona o vlasništvu. U kineskim prodavnicama se mogu naći kopije markiranih satova, torbi, kompjuterskog softvera i slično.

Prošlog mjeseca su na internetu objavljene fotografije lažne Appleove prodavnice u Kunmingu, koja prodaje neautorizovane mobitele iPhone, Macbook kompjutere i druge popularne Appleove uređaje.

Reuters je izvijestio i o lažnoj prodavnici namještaja IKEA na jugozapadu Kine.

Očekuje se da će kompanija Apple predstaviti svoj iPhone 5 za nekoliko mjeseci. U posljednjem kvartalu je prodano rekordnih 20.34 miliona ovih uređaja, iako je najnoviji model star više od godinu dana.

Vezani članci