Tehnologija
89

Još nekoliko dana do predstavljanja iPhonea 7: Šta možemo očekivati od novog modela

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Početkom septembra, već tradicionalno, Apple će na velikom eventu koji će se ove godine održati u San Franciscu predstaviti novi iPhone 7.

Sedmicama prije predstavljanja koje će se desiti 7. septembra spekuliše se o tome šta bi mogao donijeti novi model iPhonea i ažurirana verzija Apple Watcha a obzirom na to da ova godina predstavlja generacijski skok za iPhone.

Prema informacijama koje su procurile u javnost Apple će na eventu predstaviti novi iPhone 7 koji će vizuelno biti drugačiji od prethodnih iPhoneovih modela. Tako će najvjerovatnije iPhone 7 imati "čišći" izgled u smislu da će mu bit uklonjene linije sa poleđine telefona.

Prema nacrtima koji su objavljeni na internetu iPhone 7 i iPhone 7 Plus neće imati standardni utor za slušalice. To u prijevodu znači da će budući vlasnici nadolazećih uređaja morati koristiti bežične slušalice ili ih spajati sa smartphoneom putem Lightening porta.

Spekuliše se da će iPhone 7 imati i drugu kameru na stražnjoj strani koja će se koristiti za proizvodnju kvalitetnijih fotografija ili za povećani prikaz, ali da će se ona nalazati samo na 7 Plus modelu. Manji model vjerovatno će bit osvježen kamerom koja će omogućavati bolju stabilizaciju fotografije.

Ono što je svakako izgledno jeste da bi iPhone konačno trebao u svojoj osnovnoj verziji dolaziti sa 32 GB interne memorije za pohranu podataka umjesto dosadašnjih 16 GB.

iPhone 7 će imati i novo Home dugme osjetljivo na pritisak, a koje neće imati funkciju fizičkog klika, nego će koristiti tehnologiju sličnu Force Touch i 3D Toucha.

Novi model telefona mogao bi doći u novoj boji i to svemirskoj crnoj. Korisnici na internetu smatraju ovaj potez Applea itekako poželjnim s obzirom na to da Apple do sada nije proizvodio svoje smartphone u "space black" boji.

Sigurno je i da će novi model bit sa novim procesorima, više RAM-a, a samim tim i mnogo brži. Postoji mogućnost i da bi iPhone 7 mogao biti otporniji na vodu s obzirom na to da mu je uklonjen utor za slušalice. Spekuliše se i da će telefon bit tanji u odnosu na prethodnu seriju iPhonea.

Uprkos tome što se spekulisalo da bi iPhone 7 mogao imati Dual SIM kartice, plavu boju i bežično punjenje, još uvijek nema nikakvih naznaka za takvo nešto.