Tehnologija
0

Jedan od osnivača Pirate Bayja osuđen na zatvorsku kaznu

SRNA
Gottfrid Svartholm Warg (Foto: AFP)
Gottfrid Svartholm Warg (Foto: AFP)
Jedan od osnivača internet stranice Pirate Bay Gottfrid Svartholm Warg osuđen je danas na dvije godine zatvora zbog hakerskog upada u kompjutere firme "Logika" i nelegalnog transfera novca.

Lokalni mediji navode da je Warg bio optužen za hakerski upad u firmu "Logika" i banku "Nordea".

Warg je 2009. godine osuđen za pirateriju na internetu, a 2012. godine isporučen je iz Kambodže u Švedsku kako bi odslužio jednogodišnju zatvorsku kaznu. Vlasti su ga potom optužile u odvojenoj istrazi o hakerskim upadima.

"Hakiranje je veoma obimno i tehnički napredno. Haker je ugrozio veoma osjetljive sisteme", navodi se u saopštenju suda u oblasti Naka. Warg negira optužbe.

Tužilaštvo tereti Warga da je uspješno prebacio 4.300 dolara i da je pokušao da izvrši i transfer oko 683.000 eura.

Početkom sedmice, sud u Švedskoj donio je odluku da Varg može biti isporučen Danskoj, gdje bi se suočio sa još nekoliko optužbi za povlačenje velikog broja dokumenata iz baze podataka policije te zemlje.

Warg je u Danskoj optužen za krađu oko četiri miliona dokumenata, uključujući šifre za elektronsku poštu 10.000 policajaca, lične identifikacione brojeve iz baze podataka za vozače i informacije o traženim osobama u zoni Šengena. On je potom pokušao da proda ove podatke radi lične koristi.