Tehnologija
51

Je li ovo najbolji sistem kontrole pokretima

Klix.ba
Kontrola uređaja pokretima je još uvijek u ranoj fazi razvoja. Međutim, kompanija Leap Motion iz San Francisca je predstavila novi 3D sistem kontrole pokretima za koji tvrdi da je 200 puta precizniji od svih drugih trenutno dostupnih na tržištu. Cijena sistema će iznositi samo 70 dolara.

Prema pisanju medija, tehnologija kompanije Leap Motion koristi male ulazne USB uređaje i sofisticirani softver kako bi postigli preciznost od stotog dijela milimetra. To znači da njihov sistem kontrole može detektovati i najmanje geste i pokrete. Leap Motion planira na tržište izbaciti svoj sistem početkom naredne godine.

Uređaj nadgleda prostor od 1,2 kubna metra i može pratiti svaki prst zasebno, cijelu ruku ili nepokretne objekte.

Odmah je jasno da je ovaj uređaj podoban za korištenje u određenim sferama društva, npr. u hirurškim salama ili prilikom inžinjerskih projekata, ali po cijeni od samo 70 dolara, ovaj sistem će se najvjerovatnije naći i u mnogim domovima širom svijeta, piše Gizmodo.

"Želimo stvoriti sistem koji će promijeniti svijet i koji fundamentalno mijenja način na koji ljudi kontrolišu operativni sistem ili surfaju internetom. Cilj nam je promijeniti način komunikacije sa kompjuterom, na isti način kako se to desilo kada je prvi put korišten miš. To znači da transformacije utječu na svakoga, od najobičnijih korisnika do onih koji su specijalizovani", kazao je Michael Buckwald, predsjednik Uprave Leap Motiona.