Tehnologija
0

Japanski Docomo dizajnira novi OS za pametne telefone

Klix.ba
U pokušaju borbe na tržištu sa američkim tehnološkim gigantima Appleom i Googleom, japanski NTT Docomo Inc. planira u saradnji sa južnokorejskim Samsungom kreirati novi operativni sistem za pametne telefone. Iz Docoma se nadaju daće operativni sistem biti dostupan na tržištu već naredne godine.

Docomo, najveća japanska telekomunikaciona kompanija, se udružila sa Samsungom i drugim kompanijama kako bi razvili sistem koji će zauzeti veći udio tržišta pametnih telefona. Krajnji cilj je kreiranje poslovne grupe koja će konkurisati američkim kompanijama.

Operatvni sistem koji Docomo razvija se naziva Tizen. Samsung će najvjerovatnije već naredne godine početi sa prodajom pametnih telefona sa ovim novim operativnim sistemom.

Osnovne informacije o tehnologiji koju će koristiti Tizen će biti dostupne javnosti, a sistem se razvija uz preduvjet da će sve telefonske kompanije biti u mogućnosti da nude i svoje vlastite servise.

Prema posljednjim podacima, udio Androida na tržištu iznosi 72,4 posto, a iOS-a 13,9 posto, a većina aplikacija se razvija upravo za ova dva operativna sistema.

U projekat razvoja Tizena su uključene i mnoge evropske telefonske kompanije koje strahuju od monopola američkih kompanija.