Tehnologija
0

Japanske košulje s klima uređajem

FENA
Košulje i jakne s ugrađenim klima uređajem u kojima je ugodno živjeti čak i na 40 stepeni Celzijusovih ovog ljeta stiže nam iz Japana. Tajna je odjeće u kojoj se niko ne znoji u dva minijaturna ventilatora, koja rade na baterije, ugrađena u postavu.

Nije riječ o naučnoj fantastici, već o praktičnim odjevnim predmetima koji su postali dio japanske realnosti, javlja Reuters.

Odjeća s klima uređajem prodaje se preko interneta, ali i u pojedinim specijaliziranim trgovinama.

Jedna košulja košta 11.000 jena (96 dolara), a kupcima se nudi 10 modela u velikoj paleti boja.

Japanska kompanija "Kuchou-Fuku" je prodala oko 5500 ovih odjevnih predmeta koji su prvi put, prije tri godine, prvo ponuđeni radnicima zaposlenim u tvornicama.

Košulje i jakne s ugrađenim "aircondition" koriste 50. dio energije malog klima uređaja, a onome ko ih nosi pruža komoditet i svježinu po najvećoj vrućini, izjavio je predstavnik firme Hiroshi Ichigaya.

"Donedavno su se klima uređajima hladile samo prostorije, a danas nam odjeća hladi tijelo", dodao je Ichigaya.

Kreatori i proizvođači tvrde da onaj ko kupi nešto iz ponuđenog asortimana ne samo što će učiniti dobar posao već će također unaprijediti životnu sredinu.

"Moja kćerka ipak ne nosi naše košulje", priznaje Ichigaya i dodaje da djevojke koje se trude izgledati mršavije u njoj djeluju bucmasto, jer košulja koja se hladi, htjeli ili ne htjeli, usljed sistema ventilacije uvijek se pomalo napuše.