Tehnologija
0

Japanci najviše kupuju Nintendo Wii

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svjetski poznata kompanija Nintendo uspjela je u Japanu prodati više od 3 miliona igraćih konzola Wii, što je tri puta više u odnosu na prodajne rezultate koje je ostvarila Sonyjeva igraća konzola PlayStation 3, saopćio je u četvrtak Enterbrain, izdavač poznatog japanskog magazina Famitsu.

Od zvaničnog izlaska na japansko tržište 2. decembra prošle godine, pa sve do 15. jula 2007., prodano je ukupno 3,01 miliona igraćih konzola Nintendo Wii. Ovo je izvanredan uspjeh za Nintendo budući da je, prema podacima Enterbraina, Playstation 3, kojeg je Sony lansirao na tržište 11. novembra, prodan u 1,01 miliona primjeraka.

Na japanskom tržištu postoji izuzetno visoka potražnja za Nintendovom igraćom konzolom, zahvaljujući pristupačnoj cijeni i revolucionarnom kontroleru sa senzorima pokreta koji igračima pruža potpuni ugođaj.

Cijena konzole Nintendo Wii u Japanu iznosi 205 dolara (25.000 jena), dok je za osnovnu verziju konzole PS 3 potrebno platiti čak duplo više.

U zvaničnom saopštenju Enterbraina naveden je još podatak da je do 15. jula popularna Nintendova prijenosna igraća konzola DS prodana u 18 miliona primjeraka na prostoru Japana. Konzola DS na japanskom tržištu se prodaje od decembra 2004. godine.