Tehnologija
0

Japan: Zbog Wikipedije dobili ukor

Sarajevo-x.com
Japansko ministarstvo poljoprivrede ukorilo je svojih šest službenika nakon što je interna istraga pokazala da su radne sate provodili dopunjavajući sadržaj na Wikipediji o temama koje se ne odnose na poljoprivredna pitanja, a uključuju čak 260 unosa o robotima iz crtanih filmova.

Interna istraga japanskog ministarstva poljoprivrede otkrila je da je šest civilnih službenika od 2003. godine preko službenih kompjutera ostvarilo ukupno 408 unosa na popularnoj internet enciklopediji, saopćili su japanski zvaničnici u Petak

Jedan od šest službenika fokusirao se čak 260 puta isključivo na Gundam, popularnu, dugometražnu animiranu seriju o gigantskim robotima.

"U nadležnost našeg ministarstva ne spada Gundam", objasnio je Tsutomu Shimomura.iz pomenutog ministarstva.

Ostalih pet krivaca zanemarivalo je radne obaveze kako bi dali svoj doprinos temama koje se tiču filmova, štamparskih grešaka na reklamnim posterima i lokalne politike.

Interna istraga ovog ministarstva je uslijedila nakon nedavnih optužbi medija o rastućem broju japanskih javnih radnika koji doprinose obogaćivanju sadržaja najpoznatije internet enciklopedije u kojoj sadržaj mogu editovati svi korisnici s ciljem iznošenja vlastitih stavova.

Kako saznaje Assocciated Press, japansko ministarstvo je javno ukorilo svih šest ovisnika o Wikipediji te zabranilo pristup Wikipediji na radnom mjestu onemogućavanjem pristupa ovom web sajtu iz ureda ministarstva.