Tehnologija
0

Japan uspješno testirao svemirski top

Klix.ba
Jedinstveni svemirski top, razvijen za japansku svemirsku letjelicu Hayabusa 2, uspješno je testiran na Zemlji u pripremama za misiju 2014. godine. Tokom svog svemirskog putovanja, top će raznijeti asteroid i prikupiti uzorke.

Testiranje je održano u japanskoj prefekturi Gifu, pripremajući teren za letjelicu Hayabusa 2, koja će prikupiti uzorke sa asteroida, saopćila je Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA).

Misija bi trebala početi u decembru 2014. godine, a letjelica će prikupiti uzorke iz unutrašnjosti asteroida. Kako bi to uspjela, opremljena je uređajem dizajniranim za pucanje po površini asteroida, sa udaljenosti od 100 metara, metalnim granatama koje se kreću brzinom od dva kilometra u sekundi.

JAXA se nada da će tako stvoriti male kratere iz kojih će naučnici moći izvući svježe uzorke iz kojih će proučavati historiju formiranja asteroida.

Kako bi kalibrirali preciznost topa, JAXA-ini inžinjeri morali su proći kroz čitav niz problema.

"Uspjeli smo riješiti probleme vezane za razvoj uređaja. Tokom testiranja, projektil je precizno i očekivanom brzinom pogodio metu", rekao je Takanao Saiki, JAXA-in inžinjer.

Japanski naučnici su aktivno počeli istraživati asteroide sa misijom Hayabusa, koja se na Zemlju vratila u junu 2010. godine, nakon istraživanja asteroida Itokawa. Hayabusa 2 je nasljednica prve letjelice i istraživat će asteroid trenutno poznat kao 1999 JU3, za koji se vjeruje da sadrži visoku koncentraciju organskih materija i vode. Svoj cilj bi letjelica trebala dostići sredinom 2018., a na Zemlju bi se trebala vratiti 2019. godine.