Tehnologija
0

Japan: Naučnici napravili robota koji osjeti bol

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Budući stomatolozi mogli bi svoje vještine, umjesto na ljudima, okušavati na robotu koji je sposoban "osjetiti" bol te adekvatno reagovati. Ovaj humanoidni robot izgleda poput privlačne mlade žene duge, crne kose i može pomicati oči i ruke - kada reaguje na bol.

Robot u ženskom obliku, duge crne kose, obučen u roza džemper, sposoban je "osjetiti" bol kada zubar dotakne ili ozlijedi živac, izvijestio je AFP.

Robot može slušati instrukcije, pokretati ruke i oči te reagovati kada ga nešto "zaboli". Predstavljen je u Tokiju na International Robot Exhibition 2007. i prikazuje savremenu i sofisticiranu tehnologiju primijenjenu na stomatologiju.

Robot se zove "Simroid" i napravljen je kako bi mladim stomatolozima pomogao tokom prakse. Visok je 160 centimetara i može reći "To me boli", kada zubar nepažljivo liječi njegov zub.

"Upravo zato što izgleda tako stvarno i živopisno, ovaj robot može naučiti mlade zubare kako pravilno i bezbolno liječiti zube. Oni zapravo mogu vidjeti njegove 'osjećaje' kakve bi pokazivala i stvarna osoba, a tako uče komunicirati s pacijentom", rekao je Tatsuo Matsuzaki, jedan od glavnih inžinjera.

Osim što osjeća bol, robot - odnosno "robotica" osjeća i kada neko "nepristojno" dodiruje njene grudi.