Velika Britanija
0

Izumljena kaciga koja 'hladi mozak'

Sarajevo-x.com
Jullian Preston-Powers iz Brightona ponosni je vlasnik izuzetnog izuma nazvanog TermaHelm. Naime, riječ je o kacigi za motocikl u kojoj je ugrađen poseban uređaj koji djeluje kao ledena obloga u slučaju udarca. Ovaj izum bi mogao spasiti na hiljade života godišnje.

Hladeći mozak, vjeruje se da ova kaciga može da smanji rizik od dugoročnog oštećenja mozga i spasi živote mnogih ljudi. Reakcije na Jullianov izum su nevjerovatne i on je zadovoljan kako se stvari razvijaju.

"Ljudi još uvijek ne mogu da vjeruju da se prije mene niko nije sjetio da napravi ovakvu kacigu koja će znatno smanjiti smrtnost u motociklističkim nesrećama" rekao je ovaj inovator.

On je doživio "eureku" kad se povrijedio dok je igrao košarku s prijateljem.

"Kad sam pao, udario sam ga laktom u glavu. Neko nam je dodao ledenu oblogu koja je bila toliko hladna da sam je jedva držao na glavi. Slučajno sam stavio oblogu u njegovu kacigu a kad je on stavio na glavu bio je primjetno iznenađen njenim efektom", rekao je Jullian.

U ovoj kacigi nalaze se dva lagana pakovanja - u jednom je voda a u drugom amonijum nitrat. Nakon udarca, ova dva pakovanja se izmješaju što dovodi do hlađenja.

Hlađenje koje traje i do 45 minuta, stabilizira temperaturu mozga te povećava šanse za preživljavanje.

Nakon dvije godine usavršavanja u Inovacijskom centru Sussex kacige će se od maja ove godine naći na tržištu.