Beč
0

Izrađen minirobot za detekciju mina

Sarajevo-x.com
Na Tehničkom Univerzitetu grada Beča, s ciljem da se smanji rizik za ljudske deminere, napravljen je robot za otkrivanje mina po prihvatljivoj cijeni. Naime, ljudska radna snaga je u mnogim dijelovima svijeta još uvijek najjefitinija varijanta. Stoga je robot morao imati odgovarajuće nisku cijenu da bi bio isplativ.

Prodajna cijena HUMI-ja još nije tačno određena. Cijena ugrađenih komponenti iznosi 5.000 eura, dok sam detektor košta 2.500 eura. Naučnici se nadaju da će sadašnju cijenu proizvodnje od ukupno 7.500 eura ipak moći smanjiti.

Gradnja HUMI-ja, kako su ga nazvali njegovi bečki izumitelji, počela je još 2000. godine, a korištene su tehnološke komponente koje se već koriste u masovnoj produkciji određenih uređaja. Potom su one adaptirane te je stvoren mini-robot, težine do 13 kilograma, sa šest točkova, kamera i pokretljivom rukom za detekciju mina.

Posebna pažnja posvećena je težini robota: Pritisak koji robot svojom težinom vrši na tlo ne smije preći tri kilograma, jer je već pritisak od tri do pet kilograma dovoljan da aktivira minu, koja je eventualno previđena. Trenutna težina robota (13 kg), raspodijeljena na šest točkova, ne predstavlja nikakvu opastnost.

Uprkos tome, naučnici i dalje tragaju za načinom da snize dosadašnju težinu. Po pitanju funkcijonalnosti, HUMI uprkos nižoj cijeni ne zaostaje za drugim uređajima za detekciju mina. Izumitelji tvrde da on može detektovati minu sa metalnim udjelom od 2 grama i do 30 centimetara ispod zemlje. Mine izrađene od manje količine metala – prema austrijskom proizvođaču detektora "Schiebel“ minimalan udio iznosi 0,15 grama – ovaj robot može otkriti na dubini do 15 cm, a mjesto mine potom markira farbom.

Trenutno se robotom još mora upravljati "na daljinski“, međutim naučnici rade već na samostalnoj varijanti HUMI-ja sa ugrađenim GPS-sistemom, kao i na integriranom sistemu razoružanja mina.