Tehnologija
63

Izazovno i zanimljivo: U Mostaru održana prva utrka dronovima

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Mostar je danas prijestolnica tehnologije. Na Kampusu u Rodoču održana je prva utrka dronovima u BiH SPARK Multirotor Challenge.

Utrkivanje multirotor letjelicama je službena sportska disciplina već dvije godine čiji su nagradni fondovi premašili već milion dolara. Iako je nagradni fond bh. utrke znatno manji, to ne umanjuje značaj ovog događaja jer pokazuje da i BiH može biti u korak s dešavanjima u modernom tehnološkom svijetu.

Organizator utrke je udruženje SPARK čiji su članovi izrazili veliko zadovoljstvo što su uspjeli dovesti jedan inovativni i moderni događaj u Mostar.

"Mi želimo biti organizacija koja potiče inovacije putem novih tehnologija. Želimo učiniti ovaj događaj našom tradicijom. Potičemo mlade i stručne ljude na inovacije. Mi nismo samo zaljubljenici u dronove, mi imamo i stručnjake koji žele učiniti Mostar mjestom okupljanja modernih sportova i ljudi koji prati nove trendove i moderne događaje", rekla je Andrea Čordaš iz SPARK-a.

U utrci učestvuju takmičari iz BiH, Srbije i Hrvatske, a dokazivat će se u disciplinama FPV Racing (mini racer utrka) i Bullseye Challenge (takmičenje u brzini i preciznosti polijetanja i slijetanja).

"Odlična je organizacija. Ja se takmičim u obje discipline s dronom ručne izrade. Do sada sam se takmičio na desetak utrka u Hrvatskoj i inozemstvu", rekao je Goran Krajinović iz Zagreba.

Igor Marić iz Mostara izrazio je oduševljenje što se jedna ovakva utrka organizuje u njegovom gradu. Takmiči se u disciplini Bullseye Challenge.

"Konkurencija je veoma jaka. Imamo profesionalaca i amatera. Dosta je dronova ručne izrade gdje su takmičari stavljali svoje motore, kontrole i oklope. Bit će teško i zanimljivo", rekao je Marić.

Proglašenje pobjednika zakazano je za 18:00 sati.